Health

Khasiat Kefir

Khasiat Kefir Untuk Kesihatan

Baru² ni suami beli satu set minuman probiotik Kefir yang bersaiz kecil seperti Yakult/Vitagen di Malaysia. Saja nak cuba yang ini pula untuk pelbagaikan menu ‘dessert’ kami. Kami biasanya ambil yogurt Greek dari Mercadona sebagai ‘postre’ selepas makan tengahari / malam. Satu kali sehari. Macam biasa saya ikut saja pilihan suami seperti cara dia makan..ada …

Khasiat Kefir Untuk Kesihatan Read More »

Islam Ubat Kemurungan

Islam Ubat Kemurungan

Sebelum ni saya pernah tulis tentang kesihatan mental wanita. Kali ni saya terpanggil untuk menulis bagaimana Islam adalah ubat untuk kemurungan saya. Kemurungan adalah suatu topik yang sangat dekat dihati saya. Jangan sangka tinggal di ‘oversea’ lagi² di Madrid yang ada pasukan bolasepak Real Madrid femes ni seseorang tak boleh dilanda kemurungan. Saya pernah berkata …

Islam Ubat Kemurungan Read More »

Kesihatan mental itu penting

Kesihatan Mental Wanita

Setiap pagi sebelum memulakan kerja memang rutin saya baca berita terkini di laman web Astro Awani. Selak-selak sampai lah terjumpa artikel tentang Hari Kesihatan Mental Sedunia iaitu hari ini 10 Oktober. Cantik tarikh tu 10-10-2020! Masha Allah. Kesihatan Kesihatan ada banyak jenis tapi dari segi maksud, Pertubuhan Kesihatan dunia atau WHO menakrifkan ia sebagai: “Keadaan …

Kesihatan Mental Wanita Read More »