Baru-baru ini kami lalu depan sebuah Herbolario - Herbalist. Kedai yang menjual barang-barang herba dan organik dan yang berkaitan dengan kesihatan di Sepanyol disebut Herbolario. Farmasi lain ye. Farmasi = Farmacia. Dari dinding kaca Herbolario ni, kami nampak sebotol minyak biji labu / Pumpkin Seed Oil. 


Kami terus teruja nak cuba la. Yelah..bila umur semakin meningkat, badan mulalah keriuk sana keriuk sini. Bila nampak makanan kesihatan yang belum pernah kami cuba dan ada kebaikan untuk badan kami, apa lagi...kami pun jadi 'guinea pig' lah..ehehe..eksperimen atas diri sendiri.


Sumber: Elferial 

Tapi sebelum makan minyak biji labu ni kami selidik dulu kebaikan dan sama ada wujud keburukannya juga. Takut takut ada kesan sampingan yang membahayakan nanti, nayaaaaa makcik..

Minyak Biji Labu ye..bukan Minyak Dagu...huhuhu...

Satu botol Minyak biji labu Organik 250 ml ni berharga 9 Euro atau lebih kurang RM42 (kadar Mac 2019). Ok ok je la harga. Iye lah..macam makanan tambahan juga. Kalau kat Malaysia tak pasti ada jual ke tak tapi saya tengok ada laman web dari Syria yang boleh hantar melalui pos. Harganya pastilah lebih mahal.

Bagaimana pula dengan rasanya?

Rasanya seperti biji labu yang kita makan sebagai snek. Ada sedikit rasa pahit tapi tidak terlalu jelas. Warna minyaknya lebih gelap dari minyak zaitun extra virgin.



Kandungan
  • Tinggi magnesium dan mineral lain
  • Tinggi antioksidan 
  • Penuh dengan lemak yang berfaedah
  • Kawal tahap gula dalam darah
  • Meningkatkan sistem imun
  • Boleh meningkatkan kualiti sperma
Kebaikan Minyak Biji Labu

Untuk Kulit
  • Antioksidan memperbaiki tona kulit
  • Membantu pertumbuhan sel
  • Melindungi daripada Pencemaran
  • Mengekalkan Pengeluaran Sebum
Untuk Rambut
  • Merangsang Pertumbuhan Rambut
Untuk Kesihatan Umum
  • Mengurangkan Kolesterol
  • Meningkatkan Fungsi Pundi Kencing
  • Melawan kemurungan pergaduhan
  • Mengurangkan kesan Osteoporosis tulang
  • Memperbaiki Kesihatan Prostat (Lelaki)
  • Memperbaiki kekurangan upaya dalam pembelajaran
Amaran: Minyak biji labu ini adalah khusus dan eksklusif sebagai makanan tambahan. Oleh itu, semua maklumat yang berkaitan dengan kesihatan di laman web ini hanya dianggap sebagai maklumat. Rujuk kepada doktor anda untuk maklumat lanjut sebelum mengambilnya.

Sumber: Pumpkinseedoil.cc
Semalam suami telefon dalam pukul 3 petang waktu Madrid, seorang sahabatnya meninggal dunia. Inna lillah. Jadi dia akan pergi ke Masjid M30 dan solat jenazah di sana. 


Ini gambar ketika pengkebumian jenazah.

Bila ditanya lebih kurang pukul berapa akan kembali ke rumah? Dia kata mungkin lewat dan memang tepat seperti jangkaan, Masha Allah..dalam pukul 9 malam baru dia sampai rumah. 


Ketika sampai di rumah dia letak dua ketul roti di atas meja tapi saya fikir mungkin roti dia bawa dari tempat kerja. Jadi saya taklah tanya lebih-lebih sebab dia keletihan. 

Lepas mandi dan solat, dia pinta dihidangkan Laban-boleh baca lebih lanjut disini untuk makan dengan roti yang dibawa tadi.

Kemudian dia kata, roti ini roti yang dihidangkan bila ada kematian dalam komuniti Maghribi di Madrid. Wallahualam kalau roti ini mewakili seluruh budaya Maghribi tapi saya jangka di daerah lain di Maghribi, mungkin makanan yang dihidangkan ketika hari kematian adalah berbeza.


Roti ini didalamnya ada sebiji tamar/kurma tanpa yang sudah dibuang bijinya dan sebiji buah tin kering. Rasanya manis-manis buah bila dimakan dan rotinya rasa masin sedikit. 

Di Madrid hanya ada dua kawasan pengkebumian atau tanah perkuburan untuk orang Islam. Tanah perkuburan Muslim yang pertama di Madrid adalah di Griñón (gambar di bawah) dan satu lagi tanah perkuburan Muslim paling baru di Madrid adalah di Carabanchel Alto.



Sebelum tahun 2014, jenazah boleh dikuburkan tanpa keranda dan mengambil kos lebih kurang antara 50 Euro ke 100 Euro tetapi selepas tahun 2014, urusan sewa tanah, pengurusan dan pengebumian jenazah diambil alih oleh dewan perbandaran. Kos juga meningkat kepada 1,960 Euro (harga tahun 2016) untuk 10 tahun sewa dan 1,500 Euro (harga tahun 2016) untuk urusan pengebumian.

Boleh baca lebih lanjut di artikel oleh El Pais disini dan disini.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas almarhum. Amin.
Hari ini giliran cik susu pula untuk dinukilkan dalam siri Bahasa Sepanyol 1H1P .


Video: El Pais 
Leche = susu

Cara sebut:
Le = le(t )
Che = che

Bila sebut laju-laju kita akan dengar seakan-akan ada huruf 't' selepas suku kata 'le' . Ini dipanggil tekanan kepada suku kata yang dominan.

Susu sangat penting di sini sebab minuman paling feveret masyarakat Sepanyol untuk sarapan ialah cafe con leche (kopi susu) .Kami buat kopi sendiri (espresso ) dan dicampur susu yang di panaskan di rumah.


Di sini ada banyak pilihan susu dan yang paling biasa kami guna adalah susu UHT leche entera = full cream milk.  


Selain leche entera, ada leche semidesnatada = semi-skimmed milk dan leche desnatada = skimmed milk.

Secara peribadi saya suka Leche entera kerana bila buat cafe con leche dengan susu selain dari leche entera , rasa macam air saja. Hehehe..

Lebih baik bila buat cafe con leche dengan susu segar.  Rasanya adalah terbaik! 

Harga susu UHT di sini bergantung pada jenama dan jenis susu . Biasanya antara 60 sen ke 1.20 sen (euro ) atau lebih untuk pek satu liter.

Peribahasa

Masyarakat Hispanic terutamanya di negara Sepanyol / Spain banyak menggunakan perkataan leche dalam kehidupan mereka (peribahasa?. Antara contoh yang biasa saya dengar:

Ser la leche 

Contoh ayat: Eres la leche = Kau yang terbaik! / Kau yang paling teruk! (Bergantung kepada maksud penutur).

Mala leche 

Contoh ayat: ¡No puedo creer mi mala leche! = Aku tak boleh percaya akan nasib burukku!

Banyak lagi peribahasa lain yang menggunakan perkataan leche dalam bahasa Sepanyol. Boleh rujuk artikel ini: El Pais - Leche.

Survival Phrases

Mari kita bayangkan kita pergi ke satu kafe di Sepanyol dan kita akan pesan cafe con leche.

Oh ya, saya selalu konpius bila di sini cafe = kopi manakala cafeteria = kafe dan cafetera = bekas membuat espresso seperti dalam video making espresso at home di atas. Bila suami sebut cafe, saya ingat dia maksudkan kafe (kedai kopi) sebab saya berfikir dalam bahasa Inggeris manakala dia berfikir dalam bahasa Sepanyol. Inilah adaptasi yang kami perlu lalui. :)

Semakin jauh dari pusat bandar, kafe/kedai kopi yang kita pergi semakin kecil dan lebih 'local' . Jangan terperanjat kalau mereka menjawab dalam bahasa Sepanyol bila kita bertanya dalam bahasa Inggeris. Ini adalah normal.

Kalau di bandar-bandar besar di kafe-kafe yang terkenal kebanyakan pekerja mereka mungkin orang-orang muda dan mereka mungkin boleh berbahasa Inggeris.

Ayat-ayat cinta ..Oops.. :) survival di bawah ini sebaiknya digunakan sebagai panduan.

Kita:
Hola,  buenos dias/tardes/noches (Hai, Selamat pagi/tengah hari/malam)
Yo quiero un cafe con leche por favor (Saya nak pesan satu kopi susu)

Pelayan:
En taza or vaso? (Dalam cawan atau gelas?)

Kita:
En vaso . Descafeinado por favor. (Dalam gelas. Tanpa kafein ya)

Pelayan:
Cómo quieres la leche? Caliente o templado. (Kamu nak susu macam mana? Panas atau suam?)

Kita:
Caliente. (Panas)

Pelayan:
Vale. Aqui tienes tu cafe. (Ok. Ini kopi kamu)

Kita:
Cuánto vale? (Berapa harganya?)

Pelayan:
1 euro 20 centimos ( 1 euro 20 sen)

Kita:
Dame un sobre de azucar moreno. (Beri saya satu paket gula perang)

Pelayan:
Vale .Aquí tienes. (Ok. Ini dia)

Kita:
Gracias. (Terima kasih)

Pelayan:
De nada. (Sama-sama)


Ok. Sampai di sini coretan Bahasa Sepanyol 1H1P-2-Leche. Semoga bermanfaat. Ciao!

Lamanya tak menukil di blog yang bersawang ni. Masih mencari momentum walaupun sudah hampir satu pertiga tahun 2019 kita lalui. Saya berniat untuk menulis tentang bahasa Sepanyol dan lebih spesifik perkataan-perkataan dari bahasa Sepanyol yang saya jumpa di mana-mana sekitar kehidupan kami di Madrid. 

Sebelum itu, baru-baru ini berlaku sesuatu yang sangat menyedihkan di New Zealand. Tak pernah terbayang dek akal fikiran  terjadinya perbuatan yang sangat kejam terhadap komuniti Islam di sana pada hari Jumaat yang mulia. 

Adik saya Whatsapp sebelum waktu fajar di Madrid. Kami baru bangun tidur terus dapat berita yang mengejutkan ni. 'We are totally floored'. Saya pun terus buka TV mana tahu kalau-kalau ada liputan di sini.

Apa yang lebih mengejutkan, suami beritahu saya supaya jangan terlalu berharap untuk tengok berita sebegini di kaca TV Sepanyol. Saya hairan la sebab kan ni major story kot..

Tapi memang betul..mereka cuma siarkan kurang dari dua minit tentang isu berdarah ni. Hmm..Racist? Saya tak pula rasakan sangat kehangatan isu perkauman di sini. Mungkin saya yang tak ambil pusing sangat. 

Apa pun..Isu seperti di Christchurch boleh berlaku di mana-mana. Segalanya ada hikmah. Hanya Allah yang Maha Mengetahui. Semoga roh mereka dicucuri rahmat Allah. Amin.

Selepas pengenalan yang panjang berjela ni, mari kembali ke tajuk asal. 

1H1P = 1 hari 1 perkataan bahasa Sepanyol. :)



Perkataan bahasa Sepanyol hari ini adalah Bizcocho.

Bizcocho = Biskut / Kek Span / Pastri


Bizcocho - cara sebutnya
Biz = (huruf 'z' disebut seperti huruf tsa ث dalam bahasa Arab)
Co = ko
Cho = cho

Biskut ni seakan-akan kuih bahulu atau baulu. Kalau siapa-siapa pernah cuba makan Tiramisu (pencuci mulut dari Itali), biskut yang digunakan untuk membuat Tiramisu adalah Bizcocho.

Perkataan Bizcocho ini mempunyai banyak mana dan maknanya juga mengikut negara yang menggunakan bahasa Sepanyol (Hispanic countries).

Di Sepanyol - bizcocho adalah kek span atau biskut yang panjang seperti jari seperti di atas dan kalau kita nak bandingkan ia hampir seperti kuih baulu.

Di Uruguay - bizcocho adalah pastri seperti Croissant.

Di Chile, Dominican Republic atau Bolivia - bizcocho sama seperti di Sepanyol dan adunan dohnya adalah manis.

Di Ecuador - adunan doh bizcocho sama ada manis atau masin (savoury).

Mengelirukan?

Jangan risau. Seperti saya, fokus hanya penggunaan di negara Hispanic mana yang kita duduki. Walaupun ramai orang dari negara Amerika Latin yang tinggal di Madrid ni, mereka juga kadangkala bingung jugak dengan perkataan yang sama tapi bermaksud berlainan. Seperti bahasa Melayu/Malaysia dengan bahasa Indonesia juga, kan?

Sampai jumpa lagi. Ciao.