Alhamdulillah, saya tengah bersedia untuk peperiksaan akhir semester Kursus Intensif Bahasa Arab ARB301. Hari berbaki hanya sembilan hari sebelum peperiksaan. Hari-hari dipenuhi dengan ulangkaji dan pembacaan yang tidak berkesudahan. Semoga Allah permudahkan urusan mencari ilmu ini. Ameen.

Antara cara saya mengurangkan stress adalah di blog ini yang lebih sekadar sebagai hobi mengisi masa lapang. Mari bersihkan blog yang semakin banyak sarang labah-labah ini. :) 

Sebenarnya post ini sudah ditulis pada bulan April tapi masih belum sempat tekan butang 'publish'. 

Pada awal bulan April tahun ini, seorang kakak 'senior' saya ketika belajar di MMU (Multimedia University) telah datang menziarahi kami di Madrid. Saya tak jumpa kakak ini dah lama sangat, lebih kurang 15 tahun!

Masha Allah, saya tidak tahu yang dia adalah bekas pelajar Phd di Universiti Oxford, United Kingdom. Ketika saya melawat universiti tersebut pada tahun 2014, beliau telah tamat belajar pada tahun 2013.

Cantiknya perancangan Allah.

Tahun ini, beliau ada 'conference' di Barcelona dan walau belok tang mana pun, kalau sudah takdir Allah bertemu jua. Walaupun sudah lama tidak berjumpa dan bermacam-macam perubahan yang sudah dilalui, tapi saya rasa seolah-olah baru semalam saya meninggalkan zaman universiti dan begitu juga, bila bertemu dengan kakak ini, kemesraan itu rasa seperti ketika itu juga.

Pada mulanya dia ingin menyewa bilik 'single' di rumah saya, tapi saya menolak kerana katanya dia bertiga. Bilik itu cuma ada satu katil 'single' dan paling muat pun dua orang yang mana seorang lagi memang kena tidur atas lantai. Kalau lebih dari dua orang memang dah macam tin sardin. :) 

Bukan apa, saya takut mereka tak selesa. Rumah saya di tingkat 4 dan tiada lif. Orang Malaysia yang tak biasa, boleh semput napas mak timah..hehe.

Rumah saya juga tiada penghawa dingin pada musim panas. Hanya kipas. Musim panas di Madrid boleh cecah 40 darjah tapi kami boleh tahan. Alhamdulillah. 

Rumah saya juga sangat sejuk kalau musim sejuk. Antara sebabnya kualiti binaan dia tak berapa baik untuk menahan cuaca yang sejuk. 

Ada sekali, saya bagitahu suami yang saya malu nak ajak kawan-kawan tinggal rumah saya sebab takut mereka tak selesa. Suami saya kata - kalau mereka berkawan dengan saya kerana Allah, mereka akan bersyukur berkawan dengan saya bukan berkawan dengan saya kerana harta. 

Tepat sekali. Kawan sejati adalah kawan untuk akhirat.

Seperti biasa, kalau ada orang datang ziarah rumah, suami sayalah yang paling teruja. Dia yang akan kemas rumah dan masak. Saya..cuma jadi pembantu. Boleh? Boleh je..:)

Kali ni suami saya masak Tajine ayam bersama zaitun hijau, badam dan hirisan jeruk limau. Masha Allah, setiap kali suami masak saya sentiasa rasa hairan, dia pakai campak-campak je bahan-bahan tapi sedap pulak!!

Saya pernah juga masak Tajine ni, tapi sampai hari ini masih tidak dapat mencapai KPI suami..hehe. 

Saya pula masak sup Harira untuk mereka. Suami saya kata sup Harira kali ni saya dah 'master'. Rasa dia dah serasi bila suami saya 'try test'. Alhamdulillah. Rasa macam masuk program Master Chef pun ada bila tunggu suami bagi komen..ketaq2 lutut akak.:)


Untuk sarapan kami beli roti Rghaif yang hampir sama dengan roti canai. Biasanya kami makan bersama minyak zaitun dan madu. Saya juga buatkan kopi dengan menggunakan 'cafetera' seperti sarapan biasa kami sehari-hari. 

Kakak 'senior' saya ni merancang untuk pergi ke Maghribi pada mulanya tapi disaat-saat akhir perancangan tu terpaksa dibatalkan kerana mereka cuma melawat Sepanyol lebih kurang satu minggu. Takut tak cukup masa. 

Saya beritahu mereka, kalau nak sewa kereta lebih baik dari Malaga. Harga sewa di sana lebih murah berbanding Madrid kerana banyak pelancong hendak ke Andalusia (lebih banyak sejarah peninggalan Islam). Jadi mereka terbang dari Malaysia - Abu Dhabi - Rom - Malaga. Fuh..saya pernah naik perjalanan ini tapi tiba di Madrid..lebih kurang 21~23 jam perjalanan. 

Tiket pergi balik 'code share' Etihad dan Alitalia cuma RM2,000. Murah kan? Tapi tu la..dua kali transit, letih! Saya pernah rasa dua kali transit ni, lepas tu tak mahu cuba lagi..hihi.

Saya secara peribadi, tidak pernah memandu di Sepanyol. Jadi saya tak dapat nak bagi pendapat tentang ini tapi saya akan beritahu pengalaman kakak 'senior' saya ini di sini.

Beliau menyewa bilik atau rumah yang ada kelengkapan memasak dari AirBnb oleh kerana sukar untuk cari makanan halal dan lebih baik masak. Barang mentah di Sepanyol murah seperti beras, minyak, sayur, ayam. Makanan laut mahal sikit..tapi masih ok harga dia. 

Harga sewa bilik atau rumah kalau bukan musim yang 'peak' dekat AirBnb pun tak berapa mahal. Kalau di Spain dari November sampai March tak 'peak' sangat tapi musim panas memang ramai pelancong, sebab budak-budak sekolah cuti panjang..nak dekat tiga bulan. 


Di Madrid, ada had memandu di kawasan bandar. Ini adalah untuk mengurangkan pencemaran udara di kawasan tengah bandard dan Madrid keseluruhannya. Kenderaan yang dibenarkan pada waktu larangan ini adalah untuk mereka yang tinggal di kawasan tengah bandar di kawasan tersebut dan kenderaan yang khas sahaja.

Kakak 'senior' saya tak tahu pasal ini. Saya pula tidak memandu di sini pun tak dapat nak nasihat kat dia. Tetapi yang paling tidak puas hati adalah pemilik rumah yang disewa dari AirBnb tidak bagi amaran ni awal2 Bila dia pandu masuk kawasan yang dilarang ini, GPS tak bagi amaran dan dah lepas papan tanda ni, baru dia Google maksudnya.

Had memandu ini dipanggil A.P.R.: Áreas Prioridad Residencial - Boleh baca terma dan syarat dia di sini (bahasa Inggeris) dan dalam bahasa Sepanyol di sini. Kalau memandu ketika masa yang di larang di kawasan ini boleh disaman sebanyak 90 euro. 

Nasihat saya, kalau nak melawat Madrid lebih baik guna pengangkutan awam dan letakkan kenderaan di kawasan luar Madrid, macam di kawasan rumah saya, Villaverde Bajo. Boleh letak kenderaan di sini, percuma tapi siapa cepat dia dapat lah. Lepas tu naik Renfe (Cercanias) ke Sol, cuma dua stesen saja. :)

Baiklah, mari kita cerita pasal kisah jalan-jalan di Sol ye?

Oleh kerana kakak 'senior' saya ini bawa anak kecil dalam umur 3~4 tahun, maka itinerari perjalanan perlu disesuaikan. Mereka pun tidaklah memasang angan-angan yang tinggi untuk melawat ke semua tempat yang sohor di Madrid. Cukuplah sekadar melihat beberapa kawasan saja.

Kami memulakan perjalanan pada pukul 11 pagi. Saya cadangkan mereka membeli tiket 10-perjalanan yang berharga 10 euro. Tiket ini boleh dikongsi bersama. Maksudnya bila saya letak tiket diatas pengimbas tiket, orang yang seterusnya boleh guna tiket yang sama sehingga bilangan perjalanan selesai.

Kalau beli satu tiket perjalanan berharga 1.80 euro x 6 perjalanan = 10.80 euro. Dengan tiket 10-perjalanan ini, kami dapat jimat 4-perjalanan dan bakinya dihadiahkan untuk saya. Jazahallahu khair.


Apabila sampai di Sol, kami ambil beberapa gambar dan terus ke San Gines untuk cuba coklat churros. Anak kakak 'senior' saya suka sangat! Sebenarnya saya suka lagi coklat di Valor, tapi untuk churros saya lebih suka San Gines. Bagi saya coklat di San Gines tak berapa umpphh..hehe. Masing-masing punya selera. Tapi dari segi suasana fefeeling gitu, lebih baik San Gines sebab bangunannya lebih bersejarah. 


Kemudian kami ke Plaza Mayor dan ketika hendak melintas jalan kami disambut oleh deretan bunga-bunga yang sedang mengembang! Subhanallah. Ini bukan bunga sakura tapi masih cantik seperti sakura. Puas juga kami ber'posing'.


Di Plaza Mayor hanya sekejap saja, untuk ambil pelan bandar Madrid sebagai kenangan. Hihi..Kemudian kami melalui Pasar San Miguel tetapi terlalu ramai orang kerana waktu makan tengahari, kami hanya ambil gambar dari luar. 


Untuk tempat seterusnya kami berjalan melalui Jalan Mayor hingga ke Royal Palace (Palacio Real). Di sini kami nampak terlalu ramai orang yang beratur untuk masuk ke istana ini. Di sini pun kami hanya ambil gambar saja. 

Kami berjalan semula ke tengah Sol dan kembali ke rumah dalam jam 2 petang. Mereka merancang untuk singgah ke masjid di Estrecho untuk solat Jumaat tetapi...jeng..jeng..jeng..

Ketika turun dari Stesen Villaverde Bajo, kami disapa oleh seorang wanita Maghribi. Kami berbicara sepanjang perjalanan hingga tiba-tiba dia menjemput kami untuk minum petang bersama dia dan suami di rumahnya. 

Ok..masa tu saya lihat jam, hmmm kalau saya terima jemputan nanti tak sempat nak pegi masjid. Tapi wanita tu puas memujuk dan puas juga saya menolak. Tapi...akhirnya terpaksa juga menerima jemputannya kerana rumah dia selang satu jalan saja dari rumah saya. 

Subhanallah. Ini adalah hadiah dari Allah untuk mereka. Kakak 'senior' saya ni memang berniat sangat-sangat nak pegi Maghribi tapi tak dapat, tetapi Allah bagi mereka perasaan seolah-olah berada di Maghribi.


Hiasan dalaman rumah wanita tersebut dan hidangan minum petang, teh pudina Maghribi yang dijamu untuk kami semuanya adalah satu pengalaman yang sangat berharga. Saling tak tumpah seperti di Maghribi, bila suami saya lihat gambar yang saya ambil. 

Alhamdulillah. 

Berakhir disini pertemuan kami dan hingga berjumpa lagi di masa dan tempat yang diizinkan Allah suatu hari nanti. Insha Allah. 
Untuk post kali ini saya nak cerita tentang ucapan salam atau saludos dalam bahasa Sepanyol yang orang Sepanyol selalu ucap di antara mereka sama ada kenal atau tidak kenal atau rapat atau sebaliknya atau dalam suasana rasmi atau tidak.

Kami di Madrid tinggal di 'piso' atau boleh kata seperti rumah 'flat' kalau di Malaysia tetapi di sini 'piso' adalah lebih besar saiznya dari 'apartamento' yang saya sangkakan adalah 'apartment' seperti di Malaysia. Pelik kan?

'Piso' kami ada tiga bilik dan satu bilik air, separa lengkap di tingkat empat tanpa kemudahan lif sebanyak 400 euro sebulan. Setiap hari turun naik panjat tangga ganti 'workout'. Kira okay la harga dia..sebab kami tinggal berdua saja dan cuma dua stesen je dari Sol.

Setiap kali kalau saya turun ke bawah untuk beli barang dapur, kadang2 ada terserempak jiran tetangga. Ada orang Sepanyol, orang Arab, orang Cina, orang Amerika Latin dan macam2 lagi.

Mereka pasti akan ucap salam macam di bawah ni:


  1. Hola, Buenos dias - Hello/Hi, Selamat Pagi

  2. Hola, Buenas - Hello/Hi, Selamat tengahari / petang

  3. Hola, Que tal? - Hello/Hi, Apa khabar?

  4. Hola hija, Que tal? - Hello/Hi anak perempuan, Apa khabar?

Ini antara ucapan yang mereka selalu ucapkan kalau terserempak dengan saya.


Waktu bila nak ucap salam ni?


Biasanya kalau waktu pagi sebelum jam 2 petang, saya akan ucap Hola, Buenos dias.

Untuk ucapan Hola, Buenas sebenarnya adalah Hola, Buenas tardes tetapi selama saya di sini, kebanyakan mereka hanya ucap Hola, Buenas kecuali dalam keadaan rasmi macam di pejabat atau di pejabat pos dan sebagainya.

Kalau saya pergi ke kedai yang saya selalu pergi, saya cuma ucap Hola, Buenos dias sebelum jam 2 petang, Hola, Buenas selepas jam 2 petang atau Hola, Que tal?

Kalau kedai tu macam hari2 saya pergi atau kerap saya pergi, saya akan ucapkan Hola, Que tal? atau Hola, Buenos dias, Que tal? Semua sekali dalam satu nafas..hehe..eh tak lah sampai macam gitu sekali :)

Sebab saya dah banyak kali jumpa dengan mereka dan biasanya, lepas ucap Hola, Que tal? mesti dia akan tanya macam2 soalan lagi seolah2 macam ahli keluarga. Sembang cik Kiah bermula.

Ucapan Hola hija, Que tal? ini pula adalah bila saya terserempak dengan orang-orang tua macam atuk atau nenek ke, mesti diorang akan ucap kat saya macam ni.

Pertama kali saya dengar ni rasa terharu teramat sangat. Iya lah..sapa lah kita di bumi asing ni. Bila ada orang sebut macam tu..oh anak perempuan ku, apa khabar hari ni? Kalau siapa tak rasa terharu tu hmmm..tak tahulah...hehehe..

Sebenarnya bila nak terjemahkan Hola hija, Que tal? rasa pelik sangat sebab lepas terjemah 'feel' yang sama tu tak dapat dirasai.

Sebagai contoh, bila suami panggil saya 'mi cielo' - bila dengar dan faham dalam konteks bahasa Sepanyol, rasa 'cair' juga..tapi bila terjemah jadi 'langitku'...hmmm...rasa tak pelik?


Kenapa ucap selamat pagi sebelum jam 2 petang?


Sebenarnya ini hanyalah waktu anggaran. Sebab ucapan selamat pagi hanyalah diucap sebelum waktu makan tengahari dan selamat tengahari pula adalah selepas makan tengahari.

Di Sepanyol, waktu makan tengahari dan malam pada pendapat saya sangat tak sesuai dengan waktu makan saya. Di sini waktu makan bermula lambat dari kebiasaannya.

Makan tengahari biasanya mula jam 2 petang (tetapi sejak kebelakangan ini banyak restoran yang mula awal macam jam satu tapi lebih awal dari itu sangat kurang.

Kita boleh je masuk kedai jam 12 ke tapi biasanya memang kita sorang2 je lah dalam tu..orang lain semua makan lagi lewat..hihi.

Tapi makan malam tidak begitu, sekurang2nya bermula jam 9 malam. Bayangkan lah keadaan isi perut saya, macam ribut taufan dah bunyi dia..bukan cengkerik lagi..hehe.



Lagi satu, kalau makan di luar restoran macam kat gambar atas ni biasanya bil keseluruhan lebih mahal sedikit dari makan di dalam restoran. Contoh di atas adalah Plaza Mayor, makan di tempat duduk yang bawah payung tu.


Bila pula ucap selamat malam?


Selama saya di sini, saya tak pernah sekali pun dengar ucapan ini kecuali di dalam drama Sepanyol ketika mereka nak tidur ataupun dah habis semua aktiviti waktu malam dan mereka nak pulang ke rumah.



Jangan terperanjat ye, stesen metro di sini tutup jam 2 pagi..:O Metro ye bukan Cercanias. Cercanias tutup pukul 12 malam. Stesen Villaverde Alto ada Cercanias (logo belah kiri) dan ada Metro (logo belah kanan).


Sergi orang Barcelona dan dia ajar macam mana nak ucap salam kat orang Sepanyol.

Hasta luego!
Alhamdulillah, as of now I am in the middle of semester 2 ARB301 - Madina Book 3, session 2 of Intensive Arabic Program with Islamic Online University founded by Sheikh Bilal Philips. 

Is this going to be a review on ARB301 - Madina Book 3? Nope..but this post deals with how I managed to deal with the challenges of learning ARB301 - Madina Book 3.

Another year Insha Allah, of four sessions with session 1 covering the balance of Madina Book 3 syllabus and the remaining three sessions will focus on Al-Ajroomiyah which honestly, I am very much curious to study.

Why? Because..

Al-Ājrūmīya (Arabic: الْآجُرُّومِيَّةِ) in full Al-Muqaddimah al-Ajurrumiyyah fi Mabadi’ Ilm al-Arabiyyah is a 13th-century book of Arabic grammar (نحو عربي naḥw ʿarabī). Written in verse for easy memorization, it formed the foundation of a beginner's education in Classical Arabic learning in Arab societies of the time and was one of the first books to be memorized after the Qur'an along with the Alfiya. It was written by the Moroccan Berber Abu 'Abd Allah Sidi Muhammad ibn Da'ud as-Sanhaji (aka "Ibn Ajarrum") (d. 1324) - Wikipedia

My late mother-in-law was a Moroccan Berber, hence I felt a tinge of pride to be connected to this book even though I know that this is totally unrelated. Heheh..

I am not going to lie. Learning Arabic is not easy. Period. The more I study, the more theoretical it becomes and I know that I am very very weak at memorising theories and those verbs...oh those verbs.

The more I study this program, the more I feel that I am going to fail big time and I feel very much overwhelmed just to keep up with the pace of the syllabus! 

However, many times when I went through a slump, I was pulled back with burning desire and excitement to discover what is the next gem that I could experience.

On the other hand, what helps a lot is that there is somewhat a scientific formulas, approach and logic to learning Arabic. It is definitely interesting to encounter this when indicated by the teachers. 

The best thing is, whenever I read Al-Qur'an and bump into the words or the grammar that I have learned in the past made me smile from ear to ear as if I just met my best friend! This is worth a mountain of gold, definitely. 

Subhanallah. It is amazing to be able to learn Arabic, to be able to study and receive words of wisdom from those who have put the efforts before you do. They are my senpai (Japanese) or my sunbae (Korean), whichever you may call them. May Allah preserve them. Ameen.

At times I did question myself the reason for putting myself on extreme stress. Time and again I thought that I was a little crazy to start this journey and you can imagine the abundance of information overflowing out from my little brain.


This is me when there is too much information to handle. :)

Recently, I was confused on the difference between اسم الفاعل and الفاعل. So I shot a question to my teacher and the answer just blown me away and this reminds me the reason why I took up Arabic in the first place. Masha Allah. Read till the end...

"Wa alaykum assalaam wa rahmatullahi wa barakaatuh, I am fine al-hamdulilah.

Thank you for your kind words and thank you for asking me! Regarding your question, yes there is a difference between اسم الفاعل and الفاعل.

اسم الفاعل is a noun formatted in the pattern فاعل such as كاتب ،خالق ، سارق derived from the verbs كَتَبَ ، خَلَق ، سَرَقَ to denote the one who does the action. So when we discuss اسم الفاعل we mean the formation or the pattern of the noun regardless the job in the sentence الوظيفة الإعرابية

Because اسم الفاعل could have different jobs . It could be مفعول به  قتلت الشرطة السارق

So السارق in its formation is اسم فاعل however its place in the sentence is مفعول به

On the other hand the فاعل as a job in the sentence could be noun, pronoun and even اسم مفعول Such as :
يدعو المظلوم على الظالم

المظلوم
اسم مفعول وإعرابه في الجملة فاعل مرفوع

I hope the point became clear and this is better than any mark you missed because you gained knowledge that benefits you in understanding the Quran during all life insha Allah."

That sentence...you gained knowledge that benefits you in understanding the Quran during all life.. made me realize that this knowledge is really worth to strive for.

It is not about keeping your grades, it is not about scoring high marks, it is definitely not about being the best student with the highest score BUT it is about gaining the knowledge that will help us to understand the Book of Allah and benefit from it during all life..in this world and the hereafter.

May Allah made it easy for me. Ameen.