Ini sambungan dari post lepas - Jalan Jalan Madrid 2 hari – Bahagian 1.


Hari kedua kawan saya di Madrid, kami keluar dari rumah dalam pukul 10 pagi. Oleh kerana ada masalah membeli tiket tren melalui internet dengan menggunakan kad kreditnya, maka kami terpaksa membeli di kaunter di Stesen Atocha.

Pelik, kerana kawan saya dah suruh bank dia 'authorize' kan kad untuk penggunaan di luar negara. Mungkin dia lupa untuk suruh pegawai tu 'activate'kan untuk penggunaan pembelian internet agaknya. Kedua2 kad pulak tu. *aptb!*

Pastikan buat perkara di atas sebelum melancong keluar negara seminggu awal untuk elakkan kejadian yang tak diingini. Jangan buat 'last minute'. Nanti naya..hehe.

Lagi satu, saya tak suruh kawan saya tukar wang tunai banyak sangat. Lebih baik guna kredit kad untuk pembayaran hotel, kenderaan dan 'shopping'. Wang tunai hanya guna jika perlu kerana di sini banyak penyeluk saku. Saya dah nampak depan mata tiga kali dan saya sendiri sekali hampir nak kena seluk. 

Pastikan beg sentiasa di depan, ye?

Sebenarnya, dari Malaysia saya dah suruh kawan beli awal sebab di sini, kalau beli tiket bas, tren atau kapal terbang awal akan dapat harga yang lebih murah. 


Dua minggu sebelum datang harga tiket sehala Madrid-Cordoba, pukul 6.20 pagi hanya 45 euro tapi bila kami beli di kaunter sehari sebelum, harga tiket dah naik jadi 50 euro. Waktu awal pagi adalah yang paling murah. Gambar atas sebagai contoh untuk senarai harga. 

Ketika di kaunter, kami terpaksa menunggu hampir satu jam kerana terlalu ramai orang. Maklum, hari isnin. Mesin tiket di luar pun seperti ada masalah. Tiada siapa dapat membeli tiket dengan mesin. Puas kami cuba beberapa kali juga. Akhirnya, terpaksa juga ambil nombor dan beratur.

Alhamdulillah, saya dapat praktis lagi bahasa Sepanyol di sini. Ada seorang nenek minta saya bantu untuk beli tiket dan saya juga tolong kawan saya. Jangan takut untuk membuat kesilapan! Mereka pun faham, saya bukan 'native speaker'. Pastilah ada tatabahasa yang kelam kelibut..haha.

Oh ye..kalau lihat senarai tren Renfe dalam gambar, ada macam2 jenis. AVE city, AVE, ALVIA, ALTARIA...lalala..tak larat nak terangkan, boleh baca sini (bahasa Inggeris). Sila khatamkan. :)

Pendapat saya, ada sikit2 je beza masa perjalanan. Mereka yang nak berjimat ambil yang murah saja, kan? Siapa pernah ambil 'bullet train' di Jepun atau Korea, sama saja perasaan naik tren ni..hehe.

Selepas berjaya membeli tiket, kami bergerak ke lokasi seterusnya. Muzium Prado. 

Objektif utama hari ini cuma nak melawat Stadium Santiago Bernabeu. Peminat Real Madrid wajib pergi seperti kawan saya. Tempat2 lain kami cuma lalu setakat untuk ambil gambar sebagai kenangan. Kawan saya pun tak berapa suka muzium.


Kami jalan kaki dari Stesen Atocha ke Muzium Prado dalam sepuluh minit je.  Nak dekat satu kilometer jugak tu..:O..hehe..tapi tak perasan sebab banyak bangunan cantik2 dan kami berhenti ambil gambar.


Lihat la..ramai sangat orang beratur beli tiket nak masuk Muzium Prado. Setiap kali saya lalu depan muzium ni, memang ramai orang, tak kira musim apa.  15 euro seorang. Tahun lepas cuma 14 euro. Hmmmm....Lebih baik beli lalu internet dan jimat masa.

Kalau nak jimat masa dan duit, ada masa FREE untuk masuk Muzium Prado, iaitu dari pukul 6 petang hingga 8 malam, boleh tengok sini untuk pastikan masa2 yang FREE ni dan bila muzium ni tutup.

Tiba2 rasa rindu pula muzium2 dan galeri di London. Banyak FREE...:) Saya suka. 


Kemudian, kami daki bukit sikit macam dalam gambar atas ada gereja besar tu menuju ke Taman Retiro. Sebenarnya bukan dalam pelan tapi nak ambil gambar musim luruh kena la pergi juga. Taman ni sangat2 besar. Saya suka taman ni lebih dari Taman Hyde di London. Retiro sangat cantik!

Kami rehat sebentar di sini sambil makan buah Nectarine yang kami beli pagi tadi. Carian di Google keluar 'Peach' bila cari Nectarine tapi kulit luar Peach macam baldu dan Nectarine licin..rasa dia ada sikit beza kalau siapa2 peminat Nectarine seperti saya. Baca sini untuk lihat perbezaan mereka.

Kemudian kami berjalan ke Alcala - satu pagar besar. Takde gambar pulak. Lepas tu ke Plaza Cibeles tempat di mana Real Madrid meraikan kemenangan mereka selepas selesai musim La Liga bersama2 peminat. (Gambar di akhir post).


Dari Retiro ke Alcala ke Plaza Cibeles...jauh juga. Macik fenatttt!! Hehe...Kali ni kami pergi cuba churros di San Gines pula. Gambar di post lepas. 

Saya lebih suka coklat di Valor tapi churros saya suka di San Gines. Coklat Valor lebih pekat coklat sejati..hahah..tapi San Gines..macam milo pekat. Churros di San Gines seperti Churros yang kita bayangkang...tapi di Valor macam cakoi..haha..di panggil 'porras'.

Di San Gines ada juga 'porras' ni tapi kena minta la kalau nak versi ni. Churros di Spain ni jangan fikir yang tabur gula dan cinnamon tu ye. Kalau nak macam tu buat sendiri. Saya serius ni. 

Dalam bulan Februari masa kawan Korea saya datang, dia makan churros di San Gines, dia bayangkan churros macam yang di Korea. Dia suruh saya tanyakan pelayan di situ tapi mereka kata tak ada. Akhirnya mereka bagi satu peket kecik gula dan cinnamon dalam botol, kawan saya tabur sendiri. Hahahah...

Harga di San Gines - 1 cawan coklat, 6 batang churros - 4 euro

Harga di Valor - 1 cawan coklat, 4 batang churros - 4.70 euro

Ahhh...70 sen tu mungkin kerana coklat Valor lebih ummph..hehe.


Kami jumpa sepasang pengantin mengambil gambar di lorong San Gines. Romantis!! Rosalinda mi amor gitu..:)


Alhamdulillah, lepas tu kami ambil tren ke Nuevos Ministerios dan jalan kaki sikit ke Stadium Santiago Bernabeu. Masa ni dah pukul 3 petang. 

Walaupun saya bukan peminat bola, saya rasa Stadium Santiago Bernabeu ni dari luar cantik. Dari dalam...hmmm..saya rasa sama je mana2 stadium. Oopps..jangan marah macik ye peminat Real Madrid. 



Ok..maka kami pun belilah tiket nak masuk tour stadium. Seorang 20 euro. Nak masuk tu kena lalu security macam kat airport. Kena bukak tali pinggang and kena scan bag. 

Masa ni macik dah sakit lutut..haha. Akibat main snowboarding banyak sangat di Korea dulu. Nasib badan...banyak jatuh dari main sebenarnya haha..tapi boleh la intermediate slope..nak jugak tu!  :)

Jadi, kawan saya je la yang teruja nak ambik gambar. Saya banyak lalu saja..haha. Bayar 20 euro dah kenapa? Hahah..takpelah, kalau tak masuk tak tahu apa ada dalam kan? 

Tour ni saya rasa berbaloi untuk peminat Real Madrid tapi macam saya, saya rasa biasa2 saja. 

Kami jalan dalam stadium lebih kurang satu jam juga. Besar dan banyak tingkat. 

Kemudian kami bergerak ke Madrid Islamic Center yang kami panggil Masjid M30 sebab dia bersebelahan dengan M30 Expressway. 


Dalam 20 minit naik metro dan jalan kaki sedikit. Ada dua masjid yang besar di Madrid. Satu lagi di Estrecho tapi fasiliti di sana tak berapa bagus sangat berbanding yang M3o. Maka saya pilih M30 untuk kawan saya lawati.


Tempat terakhir kami adalah Hard Rock Cafe, Madrid. Berdekatan dengan stesen Metro Colon. Niat kawan nak beli jaket Hard Rock Cafe, Madrid tetapi saya kata saya dah lihat senarai barang2 yang dijual di laman Hard Rock tiada jaket tapi kawan saya nak pergi juga, pergi saja lah. Bila sampai sana memang tiada maka hanya beli magnet dan lanyard pin. 

Hmm..kenapa orang Malaysia suka pergi Hard Rock Cafe? 

Gambar di atas, kiri - Hard Rock Cafe, Madrid

Gambar di atas kanan, bawah kanan - Perpustakaan Negara

Gambar di bawah, kiri - Plaza Cibeles dan City Hall, Madrid

Dengan ini berakhirlah Jalan-jalan 2 hari di Madrid. Kami tiba di rumah dalam pukul 9 malam dan kami 'flat'..hehhe. Adios. 


Esok paginya pukul 5.30 pagi kami keluar untuk ambil tren paling awal dari rumah saya ke stesen Atocha. Kawan saya menuju ke Cordoba pula. Anyeong chingu! 

Alhamdulillah.
Alhamdulillah, baru2 ni ada seorang kawan baik dari Malaysia datang ke Madrid sendirian. Saya ambil kesempatan untuk memesan barang2 keperluan macam ikan bilis, cili kering, maggi...ahaha..kadang2 ada rasa rindu nak makan maggi jugak.


Atas jasa baik kawan ni dapatlah saya makan mi maggi Tomyam-BIG..Alhamdulillah. Jazahallahu khair. Ada dua bag di atas tu; satu yang hitam tu barang2 saya..banyak! Hehe 1o kilo je..Kami jemput kawan di Lapangan Terbang Barajas Terminal 1 dengan tren. Gambar atas adalah stesen metro bawah tanah. Tiket tren dari Barajas ke Nuevos Ministerios sebanyak 4,50 euro dan ke rumah saya tambah lagi 1,70 euro.

Cuma dua hari sahaja dia di Madrid, saya suruh kawan tinggal di rumah saya walaupun rumah saya kecil saja. Kalau ada sesiapa nak singgah rumah saya di Madrid, ada satu bilik single kosong. Maksimum dua orang la..tapi sorang kena tidur atas lantai.

Jemput datang...tapi...kena cukai bawakan barang dari Malaysia untuk saya. Kekeke....Boleh kan?

Saya tak dapat nak guide lagi sebab sakit lutut..dah tua, hehe. Korang boleh explore Madrid sendiri, senang je. Trust me! ^^

Bulan Oktober jadi pilihan sebab tak terlalu panas dan tak terlalu sejuk. Pakai baju macam di Malaysia tapi tak panas dan berpeluh. Tapi Oktober kadang2 kerap hujan di Madrid dan musim luruh masih belum betul2 'peak' jadi masih banyak pokok2 yang hijau.

Musim luruh pada awal Oktober di Madrid tak berapa ketara sebab cuaca Mediterranean, kering dan panas melampau ketika musim panas. Banyak pokok2 kering dulu sebelum sempat bertukar warna..ada yang separa kering dan separa tukar warna.


Hmmm..apa yang menarik Madrid ni?



Bagi saya ada dua sebab je untuk lawat Madrid ni:
Pertama..Peminat bola Real Madrid Club - ada Stadium Santiago Bernabeu di sini
Kedua..sebab saya ada di Madrid..hehe..

Kat sini saya nak tulis tentang tempat2 yang kawan saya sempat lawat selama satu hari setengah di Madrid.

Kawan saya sampai di Lapangan Terbang Barajas Terminal 1 pukul 8.50 pagi pada 9 Oktober. Bila sampai rumah saya dah pukul 11 pagi. Sarapan dan keluar rumah pukul 12.30 tengahari.


Kami beli tiket Cercanias Renfe Bonotren -10 trip dengan harga 10 euro. Tiket Bonotren ni boleh dikongsi berdua tapi saya malas nak berbagi dua jadi sorang beli satu tiket sendiri.

Lagi satu, tiket ni cuma boleh di guna untuk tren Cercanias dalam kawasan trek A1. Kalau nak naik Metro kena beli tiket metro. Sebab rumah saya dekat dengan trek Cercanias jadi beli tiket Bonotren lagi jimat. Trek A1 ni cuma 'cover' kawasan bandar Madrid - 'central Madrid'.

Contohnya:

Dari rumah saya ke Atocha cuma satu station - 1.70 euro.

Kalau dengan tiket Bonotren cuma 1 euro.

Tapi kalau korang tinggal di 'central Madrid' lebih baik beli 10-trip tiket Metro dalam 13 euro untuk 2 hari. Kalau  satu hari je, kongsi lah tiket tu berdua. 


Ok..dah lepas beli tiket, kami pilih terus ke Sol, dua station dari rumah saya. Cercanias ni macam KTM tapi lagi bagus servis dia dari pemerhatian saya. Cuma kadang2 ada demonstrasi - huelga yang mana pekerja2 Cercanias mogok dan kekerapan tren pada hari tersebut jadi kurang. Tapi mogok dia aman..sebenarnya saya tak pernah pun nampak diorang mogok, tau2 je ada tampal kat dinding station notis kata hari tu huelga.

Bila dah sampai stesen Sol, dekat sini ada TIC (Tourism Information Center) Kiosk. Boleh la ambil pelan Madrid. Kecik je 'central Madrid' ni. Satu hari kalau jalan dah boleh khatam kalau tak masuk mana2 muzium atau galeri la. Setakat untuk ambik gambar boleh kawtim satu hari.

Sape2 yang tour Eropah dengan kereta, saya rasa lalu saja lah Madrid ni, ambik gambar depan Stadium Santiago Bernabeu satu keping atau dua, atau kalau nak masuk kena bayar 20 euro untuk 'tour Bernabeu'. Lepas tu boleh terus pegi kawasan Andalusia di selatan - Cordoba, Granada, Seville atau bandar besar macam Barcelona di utara.

Punya lah tak nak promosi Madrid. Kekeke..

Untuk 'post' Sol boleh baca sini..tapi dalam Bahasa Inggeris. Saya menulis ikut mood. Rasa hari ni nak tulis dalam Bahasa Malaysia pulak. Sori ye..

Inilah namanye sindrom dah lama tak cakap Bahasa Malaysia..keke..boleh cakap dengan pokok2 dalam pasu je bila kat rumah.

Kami ambil gambar di Sol dengan beruang dan pokok stroberi. Inilah 'hotspot' di Sol, kemudian  di Plaza Sol dalam 5 minit ambik gambar terus pegi Plaza Mayor. Tak lepas peluang juga ambik gambar mamat Sepanyol dengan tanda '0 Kilometer'.

Untuk post Plaza Mayor boleh baca sini.


Di Plaza Mayor kami ambil gambar sekejap dan singgah ambil pelan madrid di Tourist Information Center yang besar di situ.

Lepas tu terus singgah ke pasar yang 'posh' nama dia San Miguel Mercado. Malangnya masa masuk situ tengah sesak sebab masa makan tengahari.


Dekat sini, sape2 yang nak cuba makan tapas atau paella ada kedai yang memang masak seafood saja. Seperti kedai ni tapi tiada status halal.

Saya tak menggalakkan syubhah tapi Allah bagi kita akal untuk fikir dan ilmu untuk di cari. Fikir2 kan lah...^^ Bila ragu2 lebih baik ditinggalkan.

Ini saja yang saya boleh jawab bila orang tanya..ini halal ke tak?


Lepas tu kami merayau2 di jalan besar menuju ke Royal Palace. Di jalan ni kami berjumpa dengan saudara dari Malaysia. Mereka pekerja Petronas dan ada dua minggu seminar di Burgos. Kat sini juga kami cari cenderamata.

Kawan saya beli sweater - Madrid has no Rules - 15 euro dan dua baju kanak2, sehelai 5 euro.


Lepas tu kami singgah di Royal Palace, ambil gambaq sat..dan kemudian duduk di taman berhadapan dengan teater. Kat sini kami makan buah Nektarin. Kami beli di kedai buah dekat rumah saya. 1 kilo cuma 1 euro tapi sebab buah ni buah musim panas bila dah masuk musim luruh ni kualiti dia tak lah berapa baik.


Kami berdua tengah diet..haha..jadi kami cuma makan buah saja. Saya beli 4 biji dalam 84 sen euro..beli air mineral 1.5 liter dalam 60 sen euro dan kawan saya buat air detox dia - 2 biji lemon, 2 sudu kecil madu dan air panas 500 ml. Itu saja bekalan kami. Survival sangat!!


Tapi kami 'break the rules' kami pergi Valor lepas tu untuk makan churros dan coklat. Kami kongsi dua orang 1 cawan coklat dan 4 batang churros untuk 4.70 euro (sebelah kiri gambar atas). Kami minta air kosong dua gelas, percuma je sebab air paip (agua del grifo). Gambar di bawah churros di San Gines yang kami pergi hari esoknya. Kebanyakan kafe di Sepanyol ada jual churros.

Air paip di Madrid boleh di minum. Insha Allah bersih.

Lepas makan churros, kawan saya dah mula rasa jet-lag. Perjalanan dari Kuala Lumpur campur transit di Jeddah sampai Madrid dalam 20 jam. Awal2 masa ke Sol, masih bertenaga..lama2 bateri makin kurang cas..hihi. Biasa la tu..Kami baru jalan2 dalam 4 jam macam tu.

Disebabkan kawan saya cuma bawa dua pasang pakaian, saya suruh dia shopping...sebab bila shopping badan tak rasa penat. Betul kan? Terapi membeli-belah. Hehe..berjam2 pun tak rasa penat. Psaiko..

Kami masuk Bershka dan Zara tapi kawan saya lebih suka baju yang dia nampak di Bershka. Kemudian kami pergi cari jersey Real Madrid Club sebab esok kami akan masuk Stadium Santiago Bernabeu. Jadi kawan saya nak masuk dengan aura Real Madrid..gitu..hehe.

Malangnya saya tak minat bola, jadi takde perasaan..hehe. Masuk ke, tak masuk ke stadium tu sama saja. Kalau jumpa Ronaldo depan2 lain lah cerita..borak2 minum cafe con leche dengan dia ke. Tunggu seru dengan Ronaldo kot baru minat bola ni..haha.

Di Madrid ni ada empat kelab bola sepak, bila suami saya kata Madrid lawan hari ni. Maksudnya Real Madrid lah tu. Tiga lagi kelab Atletico Madrid dipanggil Atleti, Rayo Vallecano  dan Getafe.

Saya suka Atleti. Kata tak tengok bola..haha...sokong underdog je.

Dalam tak minat tu tau jugak..haha..mana tak nye tak tahu, Sepanyol ni rasanya kalau tengok dari mata kasar..ekonomi dia boleh kata bolasepak. La Liga. Hari2 kena layan tengok bola ni bila ada seorang peminat tegar bola yang bernama lelaki di rumah. Layan siri komentar bola Sepanyol sebijik macam tengok telenovela..haha..banyak saspen dan ulang tayang fakta yang sama seminggu tak habis.

Ok..balik cerita beli jersey Real Madrid. Kawan saya akhirnya beli training jacket dan topi warna ungu dalam 11o euro macam tu. Masa bayar saya suruh dia minta Tax Free..untuk pengetahuan kalau beli barang lebih dari 90 euro dan kedai tu ada tanda Tax Free, boleh minta dia printkan receipt dan kita kena isi nama, alamat dan tandatangan.

Tak Free ni...ooopss...Tax Free ni boleh claim dekat lapangan terbang negara Eropah yang terakhir kita pergi sebelum balik ke Malaysia.

Kawan saya beli 110 euro dapat claim 16 euro..banyak jugak tu. Tu baru satu kali shopping.

Lepas tu memang dah tak larat tahap gaban..jadi kami pun balik. Baru pukul 6 petang waktu tu. Balik2 tengok makanan dah sudah siap dimasak oleh chef di rumah iaitu Tajine Ayam - masakan Morocco. Alhamdulillah.

Sekian saja untuk hari ini. Bahagian 2 insha Allah menyusul kemudian.
October is here and it means autumn!! The weather has been very pleasant in Madrid. Have been walking around the house for my daily morning-walk of 45 minutes and the temperature is normally around 15 to 18 degrees celcius at 10 in the morning. Some of the trees have changed colors too.


Well..this is the final part our Toledo Trip posts. We went to Toledo in July and now it is October already. How time flies...*sigh* and continuing from Toledo Trip Part 5.


After our lunch at Cristo de la Luz Restaurant, we walked up the hill from the restaurant and saw some restaurants with high reviews from Trip Advisor. After following the crowds, we came to Plaza Zocodover; where the bus number 5 dropped us off at in the morning.

In the above picture, on the right side with the white terraza is where McDonalds is.


We walked straight up and on the right side of the above picture is Santo Tomé; famous bakery for Mazapan.


After checking out the beautiful laid out mazapan from the glass window, we decided to sit down at the pavement rest our tired feet and do people watching. Saw so many youngsters at the plaza perhaps spending their school vacation with their friends.


While sitting at the pavement, the City Sightseeing Toledo bus passed us by. It costs 15 euro per adult and you may check the route here.


It was pretty hot now at half past three in the afternoon. We decided it was time to find a place for prayer. Although we found the Cristo de La Luz Mosque but it is now a museum and can no longer be used to perform prayer inside. How sad..but the earth is His and we can worship Allah everywhere. Not to worry...^^

From Plaza Zocodover, we headed down the hill and found Plaza Miradero. We can see a part of the breathtaking view of Toledo from here.


Right next to Plaza Miradero, there is a stretch of long escalators down the hill and the first iconic spot we saw is this building. Then we went down the escalators and we found the parking lot under the building.


From the parking lot, we ventured out to a main road with pretty sidewalks as the above picture and our main aim was the Alcantara Gate.


'This is one of the most important parts of the military area, in the East wall.

It is of Arabic origin, as is shown by its doubled structure, although it was rebuilt in Christian times. The opening is of a horseshoe arch and is flanked by two square towers with lateral arrow slits. Its structure has been preserved until now because of being walled up from the XVI Century until 1911.

The space between the door and the bridge forms a closed square with two other side doors'. - from Toledo Turismo


The river is called Rio Tajo. I wish that the river can be as clean as those in Japan.


The view of Alcázar of Toledo from Rio Tajo.


Finally we found a nice spot to pray Zuhr and Asr! We did tayammum and taking turns to perform the prayer.


This signboard is just next to our praying spot and after this we actually walked back to Toledo train station for about fifteen minutes.

Remember the cute kid we met in Cristo de la luz Mosque? He sat right next to us in the returning train to Madrid. What a small world! I spelled him my name at the mosque but in the train, he called me 'Maria'! Well...I don't mind. ^^


Final view of Toledo. IMO, Toledo is a nice 5~6 hours getaway from Madrid. Till then~~